importuri ChinaSa comanzi produse din China a devenit oarecum o moda. Chiar daca locatia nu se supune unor reguli ca in UE, exista taxe de platit, asta nu ii speri pe doritori. Desigur, aparte de mici cumparaturi de regula in randul celor care isi doresc spre exemplu articole vestimentare, sunt si cele care cumpara cantitativ foarte mult, ca stoc pentru mici afaceri in tara.

In orice caz, taxele vamale se aplica. Ar trebui sa fie cunoscute acestea pentru a stabili in ce masura este rentabila o comanda de acest gen. Nu este deloc surprinzator ca unii, cel mai adesea situatia se manifesta in cazul celor care cumpara modic, afla despre taxe abia cand au concret de platit si cand primesc coletul.

Ce trebuie sa stie toata lumea, indiferent de tipul de achizitie, de suma unei comenzi facuta in China este ca in momentul in care un colet intra in tara si nu vine dintr-o tara membra UE, trebuie platit TVA-ul corespunzator. Diferenta fata de cumparaturile din tara spre exemplu il face faptul ca aici platesti un TVA inclus in pret.

Exista doua situatii corelate cu plata taxelor vamale pentru colete din China si in general pentru tari non UE. Iata despre ce este vorba.

Persoanele fizice

TVA – 19%

Taxa pe valoare adaugata este aceeasi pe care o platim in tara. 19% se aplica in plus fata de pretul pe care il veti vedea pe site-ul de unde doriti sa comandati.

Acest lucru poate fi usor inselator insa nu din perspectiva faptului ca ti se vor ascunde taxele. De fapt, din obisnuinta tindem sa asociem un pret cu ceea ce vom plati si atat. Uitam insa ca exista un colet ce trebuie sa ajunga de la mare departare. Deci, nimic schimbat. Desigur nici diferenta fata de anii precedenti nu este mare, pentru ca anul acesta TVA-ul a cunoscut o reducere implementata de doar 1%.

Fara taxe vamale – posibil?

Exista desigur si cazul celor care nu vor plati taxa. Pentru asta trebuie sa alegeti ca si sursa de cumparaturi un magazin ce are depozit in Europa. Este foarte simplu; practic ti se vor livra produsele din Europa, desi magazinul sursa este China. Pana la urma expeditorul este pe teritoriu UE. Dar, exista o necesitate de a selecta in mod riguros furnizorul.

O alta varianta care nu se supune taxelor este legata de produsele ce au un cost de sub 10 dolari. Putine sunt si cazurile in care se fac astfel de comenzi pentru ca uneori ne gandim mai bine ca nu merita efortul, nu-i asa? Dar, pentru un cumparator individual, exista iata o sansa de a nu plati mai mult.

Aparte de cele doua situatii, nu exista altele care se va avantajeze din acest punct de vedere. Puteti oricand sa alegeti dintre miile de oferte ce compenseaza cu alte aspecte financiare – spre exemplu, sa aveti transport gratuit, sa primiti produsele direct acasa sau aspecte de genul. Pana la urma, daca va ganditi sa cumparati mai mult, raportat la un stoc mare, este convenabil pretul chiar daca platiti si TVA-ul.

Ca o concluzie

Trebuie sa faceti diferentele. Exista taxa vamale si TVA. Acestea se adauga la costurile initiale ale produselor dorite. Taxe vamale se aplica cand valoarea depaseste 150 de dolari. In caz contrar platiti doar TVA. De asemenea, daca suma este mai mica de 10 dolari atunci nu se va plati nimic altceva, nici macar TVA.

Lucrurile nu sunt complicate. Mai greu este cand exista comenzi mari, comenzi variate si asa mai departe. Daca ne raportam la cumparaturi individuale este cu atat mai usor. In caz contrar, va recomandam agentii specializate de intermediere pentru ca sunt si aspecte legale de avut in vedere.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Ai ceva de spus pe această temă? Ești binevenit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *