Orientari privind controlul importurilor in domeniul sigurantei si conformitatii produselor
Pentru a veni in sprijinul Autoritatii vamale, Comisia Europeana a elaborat un document intitulat: „Orientari privind controlul importurilor in domeniul sigurantei si conformitatii produselor”.
Acest material chiar daca este destinat Autoritatii vamale este important sa fie cunoscut şi de persoanele care fac import in Comunitate.
In sensul Orientarilor sunt utilizati anumiti termeni specifici definiti in Codul vamal comunitar, precum:
– controale vamale: actiuni specifice indeplinite de autoritatile vamale in scopul asigurarii respectarii reglementarilor vamale si a altor acte legislative aplicabile marfurilor aflate sub supraveghere vamala, precum Regulamentul (CE) nr. 756/2008.
– acordarea liberului de vama: actiunea prin care autoritatile vamale pun marfurile la dispozitie in scopurile prevazute de regimul vamal sub care au fost plasate.
– punerea in libera circulatie a marfurilor: procedura vamala prin care marfurile necomunitare primesc statutul vamal de marfuri comunitare si care permite introducerea acestora pe piata unica. Aceasta atrage dupa sine aplicarea masurilor de politica comerciala, incheierea celorlalte formalitati prevazute cu privire la importul marfurilor si la aplicarea drepturilor legal datorate.
– procedura simplificata: procedura de vamuire la domiciliu si procedura de declarare simplificata, astfel cum sunt definite mai jos.
– procedura de declarare simplificata: Autoritatile vamale pot autoriza orice persoana sa plaseze marfurile sub un regim vamal pe baza unei declaratii simplificate care poate omite o parte din informatiile si documentele de insotire necesare pentru declaratia vamala standard.
– procedura de vamuire la domiciliu: permite ca plasarea marfurilor sub regimul vamal sa se efectueze la sediul persoanei interesate sau in alte locuri desemnate sau aprobate de autoritatile vamale. Aceasta procedura este descrisa la articolul 253 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/19935 si permite agentilor economici autorizati in acest sens sa nu prezinte marfurile in mod fizic autoritatilor vamale in momentul declararii acestora pentru punerea in libera circulatie.
– autorizatie unica pentru proceduri simplificate, cunoscuta oficial ca autorizatia unica europeana (AUE): regimul care permite unui agent economic sa fie autorizat intr-un stat membru (SM) pentru desfasurarea tuturor operatiunilor sale de import-export de marfuri cu tari terte in intreaga Comunitate. Aceasta permite agentilor economici sa isi centralizeze evidenta si plata taxelor vamale pentru toate operatiunile in statul membru care acorda autorizatia, desi controlul fizic al marfurilor si acordarea liberului de vama au loc intr-un stat membru diferit.
– marfuri necomunitare plasate sub un regim vamal altul decât punerea in libera circulatie: aceste proceduri sunt tranzitul, antrepozitarea vamala, perfectionarea activa, transformarea sub control vamal sau admiterea temporara.
Orientarile contin, de asemenea, o parte din terminologia specifica prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 765/2008, cum ar fi:
– introducere pe piata: inseamna punerea la dispozitie pentru prima oara a unui produs pe piata comunitara.
– punere la dispozitie pe piata: inseamna furnizarea unui produs pentru distributie, consum sau utilizare pe piata comunitara in cursul unei activitati comerciale, in schimbul unei plati sau gratuit;
– producator: inseamna orice persoana fizica sau juridica care fabrica un produs sau pentru care se proiecteaza sau se fabrica un astfel de produs si care comercializeaza acest produs sub numele sau marca sa;
– reprezentant autorizat: inseamna orice persoana fizica sau juridica stabilita in interiorul Comunitatii care a primit un mandat scris din partea unui producator pentru a actiona in numele acestuia pentru sarcini specifice in ceea ce priveste obligatiile acestuia din urma in temeiul legislatiei comunitare relevante; – importator: inseamna orice persoana fizica sau juridica stabilita in interiorul Comunitatii care introduce pe piata comunitara un produs dintr-o tara terta;
– supraveghere a pietei: inseamna activitatile desfasurate si masurile luate de autoritatilepublice pentru a asigura ca produsele sunt conforme cerintelor stabilite in legislatia comunitara de armonizare corespunzatoare sau ca nu pun in pericol sanatatea, siguranta sau alte aspecte referitoare la protectia intereselor publice
– autoritatea de supraveghere a pietei: inseamna o autoritate a unui stat membru responsabila cu supravegherea pietei pe teritoriul acestuia
– marcaj CE: inseamna un marcaj prin care producatorul indica faptul ca produsul este in conformitate cu cerintele aplicabile stabilite in legislatia comunitara de armonizare care prevede aplicarea sa pe produs
– legislatie comunitara de armonizare: inseamna orice legislatie comunitara care armonizeaza conditiile de comercializare a produselor
– „standard armonizat”: inseamna un standard adoptat de unul dintre organismele europene de standardizare enumerate in anexa I la Directiva 98/34/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informatii in domeniul standardelor si reglementarilor tehnice si al normelor referitoare la serviciile societatii informationale, in baza unei cereri din partea Comisiei, in conformitate cu articolul 6 din respectiva directiva.
In materialul urmator vom explica pe larg aceste orientari.